Forrás:(kollázs RFE/Gradski.me)

Szamal Ibrajeva az Ulysmedia.kz hírportál főszerkesztőjének  február 8-án kézbesítették az egyáltalán nem szokványos küldeményt. Az újságírónő a  Szabad Európa Rádiónak (RSE) nyilatkozva elmondta, hogy szakmai tevékenysége miatt „érdemelte ki” ezt és megjegyezte, hogy korábban is érték már őt és munkatársait hasonló támadások.

A közelmúltban a hírportált is hackertámadás érte, ami miatt fel kellett függeszteniük a tevékenységüket. Ibrajeva szerint, hogy az őket ért támadás nagy valószínűséggel a portálon megjelent írásokhoz kötődik, hozzátéve, hogy korábban is találkozott már hasonló támadásokkal.

Az almati székhelyű Adil Soz (Fair Word), újságírók jogait figyelő csoport közleménye szerint az év eleje óta a közép-ázsiai országban legalább öt támadást hajtottak végre az újságírók ellen

A támadások célpontjai, köztük az Ulysmedia.kz, Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról és a kazahsztáni kormányellenes tüntetések erőszakos leverésének első évfordulójáról írtak és tudósítottak.

A kormányellenes tüntetések leverése lázadásba torkolt, ami során legalább 238-an vesztették az életüket.

Kasszim Zomart-Tokajev kazah elnök szóvivője, Ruszlan Zheldibaj január 20-án azt mondta, hogy a tavalyi halálos tiltakozások sorozatát elindító államfő elrendelte, hogy a rendőrség nyomozást folytasson, bármilyen támadás is éri az újságírókat.

A nemzetközi emberi jogi szervezetek képviselői és több nyugati ország nagykövetsége is felszólította a kazah hatóságokat, hogy vizsgálják ki az újságírók elleni támadásokat.