Hun Szen, Kambodzsa miniszterelnöke és fia, Hun Manet (Forrás: The Guardian,  Tang Chhin Sothy/AFP/Getty Images)

Hun Szen kambodzsai miniszterelnök döntését azzal indokolta, hogy a Voice of Democracy (VOD) megrágalmazta őt és fiát, valamint ártott Kambodzsa hírnevének is.

A miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint helyi idő szerint hétfő reggel tíz órától visszavonják a Voice of Democracy (VOD) publikációs és műsorszolgáltatási engedélyét – közölte az MTI.

Hun Szen egyben azt az utasítást adta a rendőrségnek, hogy „tartson rendet”, de ne foglaljon le semmit. Mint írta, a VOD külföldi támogatói vegyék vissza a pénzüket, a dolgozók pedig keressenek más munkát maguknak.

“A kommentátorok támadással próbálkoztak ellenem és a fiam, Hun Manet ellen” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki hozzátette, a VOD héten megjelent egyik tudósítása ártott a kambodzsai kormány tekintélyének és hírnevének, ezért elrendelte a portál működési engedélyének visszavonását.

A VOD szerdán közölt tudósítást arról, hogy Kambodzsa is segítséget nyújt Törökországnak a pusztító földrengés következményeinek kezelésében. A cikk Paj Sziphan kormányszóvivőre hivatkozva arról írt, hogy az 1985 óta hatalmon lévő miniszterelnök fia, és feltehető utódja, Hun Manet írta alá az erről szóló megállapodást apja nevében.

Hun Manet a vezérkari főnök és az ország fegyveres erőinek parancsnokhelyettese, mindemellett a kormánypárt őt választotta, hogy apja helyett induljon a jövőbeli választásokon, de egy ilyen jellegű dokumentum aláírásával túllépte hatáskörét.

A hírügynökséget üzemeltető civilszervezet, a Független Sajtó Kambodzsai Központja levélben kért bocsánatot Hun Sen kormányától az esetlegesen okozott zavarért és arra hivatkozott, hogy mindössze a kormányszóvivőt idézték. Hun Szen elfogadhatatlannak nevezte a választ.

A délkelet-ázsiai országban évekkel korábban, 2017-ben a Cambodia Daily-t szüntették meg, miután egy hónapot kapott egy több milliós adótartozás törlesztésére, amelyet a lap vitatott. A kényes kérdések tudósításáról ismert Cambodia Daily-t mindössze hónapokkal a legutóbbi, 2018-as választás előtt zárták be.