A Független Újságírók Vajdasági Egyesületének az idei díjazottjairól a benyújtott javaslatok alapján a Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić és Pressburger Csaba újságírókból álló díjátadó bizottság döntött. Így a legjobb újságírónak járó díjat Ksenija Pavkovnak ítélte oda, míg az oknyomozó és és elemző újságírásért járó díjat Petar Alimpijevićnek érdemelte ki. A legjobb kisebbségi nyelveken tudósító újságírónak járó díjat Bagyi Ribár Renáta kapta, míg a Mirko Đorđević” Regionális Díj nyertesének Tamara Nikčević montenegrói újságírót hirdették ki.

Ksenija Pankov (Forrás: N1)

A független vajdasági újságírószervezet díjátadó bizottságának a tagjai szerint Ksenija Pavkov “elhivatottan foglalkozik a diszkrimináltakkal, a kitaszítottakkal, társadalmi folyamatokból kizártakkal legyenek azok munkások, közel- és távol keleti bevándorlók, vagy éppen vajdasági polgárok, akik különböző oknál fogva szélmalomharcot vívnak megélhetési, illetve más alapvető emberi jogaik eléréséért. Nem hajlandó belemenni az olyan egyének vagy pedig csoportok normalizálásába, akik valami oknál fogva nem felelnek meg a többségnek, illetve nem élvezik az intézmények védelmét” – áll többek között a díjazott méltatásában.

 

 

Petar Alimpijević (Forrás: VOICE)

“Az oknyomozó és elemző újságírásért járó díjat kiérdemlő Petar Alimpijević egy kivételesen tehetséges fiatal újságíró, aki éles újságírói érzékkel rendelkezik a hétköznapi kisemberek fontos élettörténeteinek a megírásához, de olyan történetekhez is, amelyeket a hatalom birtokosai és a döntéshozók igyekeznek eltitkolni – értékelte a bizottság, hozzáfűzve, hogy Petar történetei szembe mennek a közönség elvárásaival és reagálásra, kritikus átgondolásra provokálja a közönséget.

Bagyi Ribár Renáta a Fókuszban politikai és társadalmi műsor, valamint a „Medicus” egészségügyi műsor szerkesztőjeként és műsorvezetőjeként arra törekszik, hogy a polgároknak az igaz, teljeskörű és időszerű tájékoztatáshoz való jogát tiszteletben tartsák.

Bagyi Ribár Renáta (Forrás: RTV2)

„A közérdek védelmében a lakosság nevében kérdéseket tesz fel az érintett beszélgetőpartnereknek. a beszélgetésalanyaihoz való hozzáállása pedig professzionális „– áll a méltatásban.

Az idei „Mirko Đorđević” Regionális Díj kitüntetettje, Tamara Nikčević montenegrói újságíró, az egyik legjobb kérdező és politikai kommentátor, egyben tanúja is annak, milyen veszélyes hivatás az újságírás az egykori Jugoszláviában.

Tamara Nikčević (screenshot)

„A legdurvább sértéseknek, sőt fizikai támadásoknak is kitéve soha nem ingadozott, és nem adta fel a szakmai etikáját.” Ellenkezőleg, keményen és megingathatatlanul bánik az együgyű politika főszereplőivel, legyenek azok nemcsak montenegrói-, hanem a Nyugat-Balkán egész területén élő politikai, egyházi vagy más hatalmasságok, illetve “szent tehenek” – áll a méltatásban.