Minden, ami média

PRESSház

PRESSház

MÁR MEGINT NAGYOT FÜLLENTETT A MAGYAR KORMÁNYPÁRTI MÉDIA

Megalapozatlanul terjesztették, hogy szétlopják az ukránoknak érkező fegyverszállítmányokat

2022. október 06. - PressYu1971

A Habony Árpád alapította V4NA hírügynökség – melynek tulajdonosai között van Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is – megrendezettnek látszó videóval, és azóta leleplezett darkwebes csalásokkal igyekezett bebizonyítani, hogy Javelin rakéták és más nyugati hadifegyverek kötöttek ki a feketepiacon – írta egy ma megjelent tényellenőrző írásában a Lakmusz, hozzátéve, hogy a hírt a teljes kormánypárti Mediaworks-médiabirodalom közzé tette.

javelin_hero_lg.jpg

Forrás: Raytheon Missiles & Defence

A KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) / Mediaworkshöz tartozó Magyar Nemzet a nyár folyamán több írásban is azzal foglalkozott, hogy mi történt az Ukrajnának juttatott nyugati fegyverszállítmányokkal. Július közepén két héten belül három cikkben is arról írtak, hogy az Oroszország elleni harcra szánt fegyverek egy része a harctér helyett nagy eséllyel a feketepiacon köthet ki.

Elsőként július 15-én, a V4NA anyagát átvéve mutattak be egy videófelvételt, amelyen állítólag Ukrajnából származó „Javelin típusú páncéltörő rakétákat találtak egy albán rendszámú kocsi csomagtartójában”, emellett illegális fegyverkereskedő internetes oldalakról is bemutattak képernyőképeket is. Később még több alkalommal is foglalkoztak a témával, de az ukrajnai fegyverek illegális kereskedelme visszatérő témája volt a nyáron a közmédiában a biztonságpolitikai szakértőként gyakran vendégeskedő Nógrádi Györgynek is, akit évekkel ezelőtt az Index szélhámosként jellemzett egy oknyomozó anyagban.

A Lakmusz szerint a V4NA cikkében bemutatott bizonyítékok hitelességével kapcsolatban több probléma is akad. Például az egyik, albán rendszámú autóban látszó rakétákról készült felvétel egy anonim, nem hitelesített, oroszbarát tartalmakat osztó Twitter-oldalról terjedt el az interneten, de az autó rendszáma is hamisítványnak tűnik. A felvételeken csak a fegyverek tokjai látszódnak, a dark weben árult fegyverekről készült állítólagos képek pedig hamisak.

Egy drón fotóját például egy régi, 2015-ös Twitter-posztból szedték, és Photoshoppal ráillesztették egy papírlap képét, rajta a darkwebes piactér és a termék kézzel írt nevével, hogy úgy tűnjön, saját készítésű a kép.

A bejegyzés trackback címe:

https://presshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4417948400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2022.10.08. 18:29:38

Nógrádi?
További hozzáfűzni valóm nincs.
süti beállítások módosítása