PRESSház

PRESSház

A SZERBIAI ÚJSÁGÍRÓK EGYESÜLETE ARRA KÉRI AZ ÚJSÁGÍRÓKAT, HOGY NE SZEREPELJENEK A NEMZETI TANÁCSOK VÁLASZTÁSI LISTÁIN

2022. szeptember 26. - PressYu1971

A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) szerint elfogadhatatlan az újságíróknak és a szerkesztőknek a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak a választási listáján való jelöltetése és arra kéri őket, hogy ne szerepeljenek ezeken a listákon.

vajdasag_nemzeti-tanacsi-valasztasok-atadta-0.jpg

   Nemzeti tanácsi választások: Átadták a Magyar Összefogás listát támogató aláírásokat                                   (Forrás: magyarosszefogas.rs)                    

Az UNS értesülései szerint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak a választási listáin a kisebbségi sajtótermékek szerkesztőségeiben dolgozó újságírók és szerkesztők is szerepelnek, akik nemcsak a kereskedelmi televíziókban dolgoznak, hanem a közszolgálati Vajdasági Rádió és Televízónál is.

Az újságíróegyesület egyben emlékezteti a sajtó képviselőit, hogy Szerbiai Újságíró Kódex korrupcióról és összeférhetetlenség megelőzéséről szóló fejezetében előírtak szerint a politikai, választási, illetve médiakampányban való részvétellel párhuzamosan nem végezhető semmilyen újságírói, illetve szerkesztői tevékenység. A Kódex szerint az újságírónak "mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje azokat a helyzeteket, amelyek valós vagy látszólagos összeférhetetlenséghez vezethetnek, és amelyek a személyes jó hírnevét vagy a szakma jó hírnevét veszélyeztethetik".

Az UNS szerint elfogadhatatlan az újságírói tevékenység és a kisebbségek nemzeti tanácsok választási listáin való szereplés, azzal, hogy az újságírók és a sajtómunkások abban az esetben jelöltethetik magukat, amennyiben a választási kampány idejére felfüggesztik újságírói tevékenységüket.

MI REJLIK A MAGYAR MÉDIUMOK NYUGAT-BALKÁNI TERJESZKEDÉSÉNEK A HÁTTERÉBEN?

zerbiában javában zajlik az ötödik országos frekvencia megszerzéséért folyó csata. A közelmúltban megrendezett frekvenciapályázaton a vajdasági magyarság számára közismert, a szerb közvélemény számára ismeretlen TV2 is a pályázó televíziók között volt. A televízió a magyar újságírók szerint Orbán Viktor iskolatársának tulajdona. Ez a televízió korábban már Szlovéniára is kiterjesztette működését, Orbán Viktorhoz és Fidesz-pártjához közel állók részéről nem ez az egyetlen, a régió médiumaiba történő befektetés. Annak, hogy milyen érdekek is húzódnak meg a magyar média balkáni terjeszkedése mögött, a szerbiai N1 független hírportál járt utána.

Shatz Péter és Vida József, Orbán Viktorhoz köthető két magyar üzletember offenzívát indított a balkáni médiatér ellen. Schatz, Észak-Macedóniában a Nikola Gruevszki pártjához közel álló internetes médiát és országos frekvenciával rendelkező televíziót vásárolt, míg Szlovéniában internetes médiát, magazinokat vásárolt meg, de megvette Janez Janša pártjának a tagjai által alapított Nova24 televíziót vásárolt, amelynek alapítói Janez Janša pártjának tagjai voltak.

Orbán Viktor, Janez Janša és Nikola Gruevszki (Forrás: Facebook)

Orbán Viktor miniszterelnük pártjával barátkozó politikai erőket segítik így – nyilatkozta az N1-nek Bódis Gábor, budapesti újságíró.

Vida a legnézettebb magyar televízió, a TV2 tulajdonosa, aki a szlovén újságírók szerint a Szlovéniában országos frekvenciát magáénak tudó Planet TV-t egy közvetlen elszámolási rendszeren keresztül vette meg Janez Janšával karöltve, most pedig Szerbiában is terjeszkedik, a gazdálkodásuk iránt pedig a rendőrség is érdeklődik.

Marko Milosavljević, a Ljubljanai Egyetem Újságírás Tanszékének professzora szerint a TV2 elsősorban Orbán Viktor kormányának a geopolitikai szatellitje.

Az N1-nek nyilatkozók szerint ezeket e médiumokat egyes magyar cégek az országok banki, infrastrukturális és energetikai szektorában tevékenykedő cégekkel való üzletelésük során használják fel ezeket a médiumokat. Macedón és szlovén újságírók állításai szerint, mivel ez az üzleti modell nem fenntartható, ezek a sajtótermékek pénzmosás segítségével maradnak fenn. E cégek ügyleteit Észak-Macedónia rendőrsége is kivizsgálta.

“A magyarországi kollégák segítségével kiderítettük, hogy ezek általában kis cégek, amelyek éves forgalma mindössze 5000 euró körül mozog. Ez nem az az összeg, amennyiért ennyi médiafelületet kibérelhetnek a macedón médiában. Ezek a cégek egyedül Macedóniában hirdették termékeiket – nyilatkozta az N1-nek Goce Trpovszki, a Balkáni Oknyomozói Újságíróhálózat (BIRN) észak-macedóniai részlegének a munkatársa.

“Szlovénia és Észak-Macedóniában, az országok területén semmilyen üzletet sem folytató cégek hírdettek legtöbbet, s ezeknek nem is állt szándékukban üzletelni” – nyilatkozta Primož Cirman, a necenzurirano.si szlovén portál szerkesztője.

A Planet TV szlovéniai Telekommal kötött üzletét a bejelentés szerint parlamenti bizottság vizsgálja majd.

„Az adásvételi szerződés szerint a Telekomnak továbbra is mintegy egymillió-kétszázezer vagy egymillió-négyszázezer euróval kell finanszíroznia a Planet TV-t, ennyit kell a Telekom Szlovéniának évente a Planet TV-re költenie annak ellenére, hogy a nézettségük arányosan alacsonyabb, mint mennyit fizet a Pop TV-ért,  Szlovénia legnagyobb televíziójáért fizet a szlovén állami távközlési cég” – magyarázza Milosavljević professzor.

“Amikor a TV2 átvette a Planet TV-t, várható volt, hogy a Planet TV szerkesztői politikája határozottan összhangban lesz a kormány által folytatott politikával– így is történt” – teszi hozzá Cirman.

Beszélgetőpartnereink szerint a szlovén Planet TV a kormányváltás óta teljesen veszteséges, ezért nem zárják ki a megszűnésének a lehetőségét sem.

No, de mik lehetnek a TV2 szerbiai érkezésének céljai?

“Azok a hatalmas összegek a legkönnyebben külföldi partnerekkel együttműködve moshatók tisztára.” – nyilatkozta Bódis Gábor, aki szerint ennek a fényében kell tekinteni ezekre a magyar befektetésekre. Ugyanakkor van egy másik politikai jelentősége is ezeknek a befektetéseknek. E médiumok által sugárzott hírek Putyin propagandáján alapulnak, amit általában itt sugároznak az állami televíziók és minden Orbán Viktorhoz közeli médiában” – jegyezte meg az újságíró.

Az N1 kérdésére, hogy miért hirdetnek olyan magyar cégeket, amelyek nem Szlovéniában működnek, a Nova24 TV azt válaszolta, hogy ez teljesen normális a digitalizáció és az internet korában. Egyben hozzáfűzték, hogy a pénzmosással kapcsolatos állításokat mindenkinek a bíróságon kell majd bebizonyítania, mert ez szerintük rágalmazás és hazugság.

A Nova24 illetékesei egyben megjegyezték, hogy a szlovéniai Telekommal miminális és kiváltságok nélküli üzleti kapcsolatokat építettek ki.

A TV2 budapesti központja és a macedón Alfa TV nem válaszolt az N1 által elküldött kérdésekre.

A TIKTOKOT ÉS EGY VIDEÓJÁTÉKOT IS BETILTJÁK A TÁLIBOK

A Telex.hu által idézett PC Gamer, a lap az afgán forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a TikTok a talibánok szerint félrevezeti a fiatalokat és az emberek szabadidejét rabolja, míg a PUBG: Battlegroundsot pedig erőszak népszerűsítése miatt tiltották be.

pubg-free-to-play.jpg

A PUBG nagyon népszerű játék Afganisztánban, 2021 elején, egy csúcsidőszakban százezer afgán játékos játszott vele egyszerre. A tálibok már áprilisban elrendelték a PUBG betiltását, de a megvalósítás részleteit és ütemezését csak most jelentették be. Az afgán távközlési cégeknek és internetszolgáltatóknak 90 napjuk van a tilalom életbe léptetésére. A tilalom a játék mobilos verziójára vonatkozik. A TikTokot 30 napon belül kell leállítaniuk a szolgáltatóknak.

A betiltás része annak a cenzúrának, amelyet a tálibok az afganisztáni hatalomba való visszatérés óta gyakorolnak. Eddig már több mint 23 millió webhelyet tiltottak be „erkölcstelen tartalom” miatt.

A PUBG nem először kerül cenzorok célkeresztjébe, a játékot korábban betiltották már Indiában és Pakisztánban is, Kínában pedig egy saját, „hazafias” verziót vezettek be helyette.

A SZERB KÖZSZOLGÁLATI TELEVÍZIÓ TOLMÁCSA JÓÍZŰEN ELNEVETTE MAGÁT ALEKSANDAR VUČIĆ BESZÉDÉNEK A VÉGÉN (VIDEÓVAL)

Szerbia köztársasági elnökének az Egyesült Nemzetek Szervezetének a közgyűlésén mondott beszédét a szerb ajkú nézőknek lefordító televíziós tolmács az elnöki beszéd végén el kezdett nevetni.

vucic_njujork_01.jpg

Forrás: AP Photo/Jason DeCrow­

Vučić beszédében az Ukrajnában zajló háborút a koszovói helyzethez hasonlította, de beszélt a béke és a megegyezés jelentőségéről is, beszéde végén pedig hozzáfűzte azt, hogy éljen Szerbia.

A köztársasági elnök beszédének a végét lefordító tolmács éppen ennek a jelmondatnak lefordítását követően kezdett el nevetni, ami a televíziós közvetítésben is hallani lehetett.

 

A KREML SZÓVIVŐJÉNEK FIÁVAL ÉLŐ ADÁSBAN KÖZÖLTÉK, HOGY BESOROZZÁK (VIDEÓVAL)

Nyikolaj Peszkovot egy ellenzéki YouTuber trollkodta meg

Minap médiahekk áldozata lett Nyikolaj Peszkov, Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő fia, írja az orosz ellenzéki Insider nyomán a Telex.hu. A szóvivő fiát egy Navalnij-párti YouTube-csatorna műsorvezetője hívta fel telefonon élő adásban, aki katonai komisszárként bemutatkozva azt közölte Peszkovval, hogy másnap reggel tíz órakor orvosi alkalmassági vizsgálatra kell jelentkeznie, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a részleges mozgósítást

.

A szóvivő fia erre felháborodottan közölte az álkomisszárral, hogy őt Peszkovnak hívják, és „magasabb szinten rendezné le az ügyet”. A műsorvezető ezt követően megkérdezte, hogy beírhatják-e, hogy hajlandó önként bevonulni a hadseregbe, melyre az ifjabb Peszkov szintén nemmel felelt.

„Először meg kell értenem, hogy mi folyik itt, és milyen jogaim vannak. Ahhoz, hogy holnap elvegyenek – higgye el, erre sem önnek, sem nekem nincs szükségem. Nincs gondom azzal, hogy megvédjem a hazámat – de először meg kell értenem, hogy mi haszna van annak, ha én megjelenek a fronton” – jelentette ki. „Ha Vlagyimir Vlagyimirovics azt mondja, hogy mennem kell, akkor megyek. De nem vagyok sorkatona” – tette hozzá a Kreml-szóvívő fia.

NEM ADOTT INTERJÚT IRÁN ELNÖKE A CNN MŰSORVEZETŐJÉNEK, MERT AZ ÚJSÁGÍRÓNŐ NEM VOLT HAJLANDÓ FEJKENDŐT VISELNI

Christiane Amanpournak, a CNN legendás műsorvezetőjének adott volna interjút Ebrahim Raiszi,  az iráni elnök, aki viszont a kezdés előtt 40 perccel lemondta a beszélgetést, mert a műsorvezető nem volt hajlandó fejkendőt viselni. A történetekről később maga Christiane Amanpour számolt be saját Twitter-oldalán. Az iráni elnök az ENSZ Közgyűlésére érkezett az Egyesült Államokba.

iran.jpg

Forrás: The Times of Israel

Amanpour bejegyzéseiben az áll, hogy a stábjával hetekig készültek az interjúra. A teljes felszerelés és minden fordításhoz szükséges technikai eszköz készen állt a beszélgetéshez, mikor a kezdés előtt az iráni delegáció egyik tagja arra kérte Amanpourt, hogy a szent Muharram és Safar hónapok iránti tiszteletből viseljen fejkendőt a beszélgetés alatt,. Amanpour a kérést udvariasan visszautasította, és azzal magyarázta, hogy: „New Yorkban vagyunk, ahol sem törvény, sem hagyomány nem írja elő a fejkendő használatát” – áll a műsorvezető negyedik posztjában.

VMSZ : A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK PROTOKOLLJÁNAK A DÖNTÉSE SZERINT CSAK A MAGYAR NYELVŰ MÉDIUMOK KÉPVISELŐIT HÍVTÁK MEG

Csupán a magyar nyelvű médiumok képviselőit hívták meg a felújított szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának az átadóünnepségére, amelyen jelen volt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is. Mindezt a Vajdaság Magyar Szövetség is illetékesei is megerősítették a Szerb Újságírók Egyesülete honlapja számára. Ennek ellenére az eseményről a Szerbiai Televízió és Rádió, illetve a Vajdasági Rádió és Televízió, illetve a Tanjug Hírügynökség is beszámolt, annak ellenére, hogy az utóbbinak először nem engedélyezték a jelenlétét – írja a Cenzolovka.rs hírportál.

novak-katalin-szabadka-pannon-1280x640.jpg

Novák Katalin látogatása Szabadkán (Forrás: Szabad Magyar Szó/ Pannon RTV)

Aleksandra Orlić, a Tanjug újságírónője a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) honlapjának nyilatkozva elmondta, hogy tekintettel az esemény fontosságára arra számítottak, hogy a meghívót számos szerb szerkesztőségnek is elküldik.

A Tanjug forgatócsoportjának azonban nem engedték meg, hogy jelen legyenek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának felújított épületének átadásán, illetve Magyarország köztársasági elnökének a megérkezésén, de fél órával később mégis megengedték nekik, hogy tudósítsanak az eseményről.

–Problémánk adódott, mivel nem voltunk a meghívott újságírók listáján és ezért fél órán keresztül vártunk arra, hogy beengedjenek minket a terembe. A mi biztonsági személyzetünknek köszönhetően jutottunk be, akik megértették, hogy mi is történik, elkérték a személyi igazolványunkat, leellenőrizték és megállapították, hogy tényleg a Tanjug hírügynökségtől érkeztünk – mesélte az újságírónő.

A vajdasági magyar párt illetékesei az UNS honlapjának nyilatkozva elmondták, hogy a magyar köztársasági elnök protokolljának a döntése alapján a látogatás csak a magyar sajtótermékek képviselői számára volt nyitott, mivel az egész eseményt kizárólag magyar nyelven szervezték meg.

KOSZORÚKAT HELYEZTEK A PANCSOVAI ÚJSÁGÍRÓ HÁZÁNAK A BEJÁRATÁHOZ

Hétfőről keddre virradó éjszaka ismeretlen elkövetők két temetkezési koszorút helyezett el Slobodan Dukić, a pancsovai Pančevo.city hírportál újságírójának emánueltelepi (Šumarak) családi gazdaságának a bejáratához. A hírportál szerkesztősége közleményben közzé tette,hogy a fenyegetésről értesítette a Pancsovai Rendőrhivatal és a Szendrődi (Smederevo) Alapfokú és Felsőbb Ügyészségének az illetékeseit.

pancevo-siti-pretnje-pogrebni-venci-2.jpg

Forrás: Pančevo.city

Az eset kapcsán reagált a Független Újságírók Vajdasági Egyesülete (NDNV) is. A vajdasági független újságírókat védő szervezet közleményében az illetékesek figyelmét felhívta, hogy csakis ők felelősek a megfenyegetett újságíró biztonságának a megvédéséért, mert ellenkező esetben a fenyegést elkövetők a saját kezükbe veszik a törvényt.

–Az ilyen és ehhez hasonló morbid cselekedetek olyan társadalmakban lehetségesek, amelyek normálisnak tartják a gyűlöletbeszédet, az újságíróknak, és a társadalom más nem megfelelő elemeinek a megfélemlítését és célkeresztbe helyezését – áll a NDNV közleményében, amelyben teljes mértékű támogatást nyújtanak Slobodan Dukićnak, a fenyegetésekről pedig értesítik az összes releváns nemzetközi újságírószervezetet.

LEICESTER POLGÁRMESTERE SZERINT A VÁROSBAN KITÖRT ZAVARGÁSOKAT KÖZÖSSÉGI OLDALAKON KÖZZÉTETT DEZINFORMÁCIÓK OKOZTÁK (VIDEÓVAL)

Hétfőn a leicesteri rendőrség 15 muzulmán és hindu személyt tartóztatott le az augusztus 28-án, az Ázsiai Kupa India és Pakisztán közötti mérkőzése után kezdődő és hetekig tartó zavargások után.

leicester.jpg

       Zavargésok Leicesterben (Forrás: Andrew Fox/The Guardian)

Az augusztusi krikettmérkőzést követő ünnepi mámornak egy közösségi oldalon megosztott videófelvétel vetett véget, amely szerint a hinduk rátámadtak egy muszlim személyre. Azóta kiderült, hogy a verekedés áldozata valójában szikh volt és ő is az ellene támadók által támogatásban részesített csapat szurkolója volt. A rendőrség heteken keresztül igyekezett megcáfolni a dezinformációt, de nem jártak sikerrel, az elmúlt hétvégén pedig újabb zavargások törtek ki egy előre be nem jelentett tüntetést követően. A dezinformáci­ók szerint a különböző vallási közösségek hívei terrorcselekményeket követtek el vallási létesítmények és az ezekben lévő hívők ellen. Szombat este egy, a  Twitteren közzétett bejegyzés egy helybéli mecset elleni támadásról számoltak be, a helyszínen járőröző rendőrségi tisztségviselők azonban megcáfolták  a támadás elkövetését.

A hétvégén a közösségi oldalakat elárasztották azok a videófelvételek is, amelyen hindu férfiak az Indiában a muszlimok elleni erőszak szinonimájává váló „Jai Shri Ram” - „üdvözöljük Lord Ram”-ot vagy „győzelmet Lord Ramnak” című dalt énekelve menetelnek a Green Lane Road városnegyed utcáin, ahol számos muszlim tulajdonban lévő vállalkozás található.

A városban élő hindu és muszlim családok a Guardiannak nyilatkozva egyaránt elmondták, hogy támadások és gúnyolódások célpontjaként érzik magukat.

A The Guardianban megjelent írás szerint a hindu és muzulmán közösségek közötti feszültségkeltésben Narenda Modi, India miniszterelnöke áll az élen, akit a kisebbségekkel, főleg muszlimokkal szembeni bánásmódja és az ország szekuláris alapjainak az aláásása miatt korábban is értek bírálatok.

A kormány által megtévesztésként alkalmazott közösségi média-taktikák a szakértők szerint Indiában mindennaposnak tekinthetőek, ahol olyan platformokat érnek bírálatok, mint a Facebook, a Twitter és a WhatsApp, mert lehetővé teszik a dezinformációk, az online zaklatás és erőszak terjesztését.

Gurharpal Singh, a londoni Soas Egyetem szikh és pandzsábi tanulmányainak emeritus professzora és a Leicesteri Egyetem vendégmunkatársa szerint Leicester a multikulturalizmus modellje, viszont létezik egyfajta megosztottság.

1964 óta Leicesterben élő Singh szerint a megnövekedett feszültségek egyben szélesebb körű társadalmi változások részét képezik és rámutatott a városban élő kisebbségek demográfiai változásaira, a megnövekedett nélkülözésre, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbított, de szerinte az indiai politikum növekvő befolyását sem, ahogyan az Indiában hatalmon lévő Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanatá Párt – BJP) mozgósítani próbálja a diaszpórában élőket is.

ÚJSÁGÍRÓKAT IS MEGTÁMADTAK ÉS MEGFENYEGETTEK AZ ELLENTÜNTETŐK BELGRÁDBAN

PÉLDAMUTATÓ SZOLIDARITÁS A SZERB ÚJSÁGÍRÓK KÖZÖTT

A belgrádi Europride felvonulásának az ideje alatt a szerbiai fővárosban kitört erőszakos zavargások során a LMBTQ közösség képviselőire, illetve a velük szimpatizáló polgároka és rendőrökre rátámadó, szélsőségesekből álló csőcselék az újságírókat sem kímélte. Több sajtómunkást is fizikailag bántalmaztak, illetve megfenyegettek.

europride.jpg

PALACKKAL  DOBÁLÓDZÓ KIKÖZÖSÍTETT PRAVOSZLÁV BARÁT

Délelőtt a belgrádi Takovo utcában, a Belgrádi Főpostahivatalnál mintegy harminc Pride-ellenes tiltakozó üvegekkel dobálta az úttesten elhaladó gépjárműveket, szidták az összegyűlt újságírókat és összevitatkoztak a rendőrség tisztségviselőivel. A randalírozók között volt a pravoszláv egyházból kiközösített Antonije barát is, aki rendőrség szemei előtt egy műanyag palackkal eltalálta az N1 független hírtelevízió operatőrét. Az incidenst bejelentették a rendőrségnek.

A Reszavai utcában az ellentüntetők az N1 újságírónőjét dobálták meg PET palackokkal.

Az  Nova rs. értesülései szerint az ellentüntetők egyben az utcában felállított rendőrsorfalat is megpróbálták áttörni, hogy eljussanak az Alkotmánybíróság elé, ahol is az Europride 2022 rendezvényeit tartották.

A TANJUG OPERATŐRÉRE ÉS ÚJSÁGÍRÓJÁRA IS RÁTÁMADTAK

A Tanjug munkatársait a Szent Száva Szentély előtt gyülekezőkről szóló tudósítás közben érte a támadás. Az egyik pillanatban a hírügynökség forgatócsoportját egy csuklyás, védőmaszkos fiatalember közelítette meg és el kezdett fenyegetődzni. Követelte, hogy hagyják abba a forgatást, az egyik pillanatban meg meglökte az újságírót, aki éppen a szerkesztőségével beszélt a telefonján keresztül.

„Hagyd abba ezt, hagyd abba ezt”– követelte a fiatalember, akihez csatlakozott még egy csuklyás fiatal, aki azt mondta a hírügynökség munkatársainak, hogy  inkább menjenek az Alkotmánybíróság elé, hogy az ott lévő „pé..ket filmezzék”

 PÉLDAMUTATÓ SZOLIDARITÁS A SZERB ÚJSÁGÍRÓK KÖZÖTT

.Petar Gajić, az N1 tudósítója a délutáni órákban a melegfelvonulást ellenzők nem hivatalos és előre nem bejelentett gyülekezéséről szándékozott tudósítani, amikor is egy vörös csuklyás, védőmaszkot viselő fiatal először az operatőrhöz ment és a forgatás befejezését követelte, majd pedig Gajić kezéből kiragadta a mobiltelefont és megfenyegette az újságírót ,hogy amennyiben nem tűnik el, akkor a rendőrség nem lesz képes megvédeni őt, illetve, hogy a könytár épülete mögé hurcolják, hogy megmagyarázzanak neki egyet-mást, majd pedig visszaadta a mobiltelefont és csak annyit mondott, hogy ő csak figyelmeztette az újságírót.

A történésre más médiumok munkatársai is reagáltak. A Politika újságírónője Gajić és a fenyegető fiatalember közzé állt, aki erre visszavonulót fújt – mesélte a Cenzolovkának az N1 tudósítója és elmondta, hogy a Prva Televízió, az Una, a Szabad Európa Rádió és más médiumok újságírói is megvédelmezték.

süti beállítások módosítása